Blog

Burn-out door complimenten?

Burn-out door complimenten?

Men raakt tegenwoordig steeds jonger burn-out. Op twintigjarige leeftijd zelfs al.
Als reden wordt genoemd dat kinderen te veel complimenten krijgen en daardoor gaan denken dat ze fantastisch zijn en daardoor de lat voor zichzelf veel te hoog leggen.
Laat nou het hoog leggen van de lat ons van nature goed liggen en ons ook heel gelukkig maken ....
En laat nou jezelf fantastisch vinden de beste preventie tegen burn-out zijn ....

Ik wil niet - ik kan niet - ik durf niet

Ik wil niet - ik kan niet - ik durf niet

Ik wil niet…Wat je niet wilt is niet belangrijk en toch gaat daar in de meeste gevallen onze aandacht wel naar toe. Ik kan niet...Maak jij jezelf voordat je iets geprobeerd hebt wel eens wijs dat je het niet kunt? Ik durf niet...Angst is een apart fenomeen, maar oh zo leerzaam.

Een Ontdekkingsreis in Communicatie(stijlen)

Een Ontdekkingsreis in Communicatie(stijlen)

Als je samenwerkt en met andere mensen communiceert dan heb je vast wel gemerkt dat je met de één slechts een half woord nodig hebt en dat je met een ander heel goed moet nadenken wat en hoe je iets zegt. Met zo iemand heb je zomaar een miscommunicatie. Soms is het zo dat hoezeer je ook je best doen, de gesprekken of samenwerking stroef blijven verlopen. Als dit het geval is heb je soms te maken met iemand die niet lekker in zijn vel zit, maar veel vaker met een verschil in communicatiestijl tussen jou en de ander.

Opvoeden: De veilige sterke leider

Opvoeden: De veilige sterke leider

Als bij een veilige sterke leider iets niet mag, dan mag het ook echt niet. Dus, als je het niet ziet zitten om een verbod te handhaven, sta het gedrag dan toe. Dat is beter dan met de mond zeggen dat het niet mag en het met de daad laten bestaan. Dat laatste levert geen respect op, maar disrespect, en het is voor je kind heel erg naar om jou niet te respecteren. Een kind heeft veel liever een ouder die zich zo gedraagt, dat dat respect bij hem oproept. Hoe pak je dat in de praktijk aan?

Verwondermomentjes

Verwondermomentjes

Ik heb één leven.
Elke seconde ervan is belangrijk, omdat het mijn leven is.
Lees meer >>>

Oeps, foutje

Oeps, foutje

Breekt het zweet je uit of lig je er ’s nachts wakker van? Misschien probeer je juist de aandacht af te leiden, als je een fout maakt door het netjes te verbloemen? Heb je zelfs een hekel aan het woord fout gekregen? Fouten maken, hoe is dat voor jou?

Dag van de Coach 2015

Dag van de Coach 2015

Het thema identiteit werd door de sprekers die spraken over de identiteit van een organisatie of van een land prachtig uitgewerkt. Heerlijk om voluit en in zelfspot te lachen bij het verhaal van Herman Pleij en intussen te voelen dat ik onderdeel van die identiteit ben.

Identiteit

Identiteit

Wie ben jij?

Angst

Angst

Angst is onze vijand geworden. Als je bang bent, ben je laf, als je bang bent voor iets waar de gemiddelde mens niet bang voor is, dan is er iets mis met je, angst is naar en verkeerd en dus zijn we bang voor angst geworden. En waar je bang voor bent, dat mijd je, dus dan bepaalt angst je gedrag.

Vrijheid

Vrijheid

Het lijkt wel of vrijheid een steeds grotere rol in onze samenleving speelt. De bladen en het internet staan er vol mee. Het is opvallend dat we zo massaal op zoek zijn naar vrijheid, terwijl we nog nooit zo vrij geweest zijn als nu

De kracht van woorden

De kracht van woorden

Taal dient niet alleen voor de communicatie met anderen. Wij communiceren ook de hele dag met onszelf via taal. Het is een middel waarmee wij onszelf voortdurend beïnvloeden. Daar zijn wij ons vaak niet van bewust. Alles wat wij zeggen en denken wordt ingeprent en beïnvloedt ons. En vooral dingen die we herhalen doen hun werk.

Trots op je kind

Trots op je kind

Stel je voor dat je zoon van negen jaar oud thuis komt van een rugbywedstrijd. Hij vertelt je enthousiast dat zijn ploeg gewonnen heeft met 9 – 6 en dat hij vijf van de negen doelpunten gemaakt heeft!!! Dan kun je kiezen of je zegt: “Ik ben trots op je!” of: “Wow, wat leuk / Wow, wat knap!"

Omgaan met pubers

Omgaan met pubers

Als je kind tiener wordt breekt er een hele nieuwe periode aan. Met leuke elementen en met moeilijke of ronduit nare elementen. De gemakkelijke manier van er mee omgaan is zeggen dat het allemaal komt door de pubertijd. Een moeilijkere manier maar met veel beter resultaat is alleen aan de pubertijd wijten wat met de pubertijd te maken heeft en verder bereid zijn je eigen gedrag onder de loep te nemen.

Luisteren - hoor je mij?

Luisteren - hoor je mij?

Als er echt naar je geluisterd wordt, dan voel je je gehoord. En dat is één van de diepste wensen van mensen. Wij zijn sociale 'dieren'. Geen solitair levende dieren, zoals panters of hamsters. Wij zijn sociale wezens, zoals olifanten die in een kudde leven, of apen die in een groep leven. Als je ene kuddedier alleen laat wonen, wordt hij neerslachtig, depressief, ziek en gaat eerder dood.

Moederdag

Moederdag

Mijn moeder heeft me gedragen en gebaard. Het leven gegeven. Ik vier het elke dag.
Ze heeft me geleerd wat kwaliteit nastreven is.
Ik praktiseer dat iedere dag en het levert me veel voldoening op.
Ze is een voorbeeld voor me geweest in buiten de box denken.
Ze heeft fouten gemaakt en daar heb ik lang een prijs voor betaald.

Koningsdag

Koningsdag

Voor veel mensen is Koningsdag een goed excuus om alle remmen los te gooien. Lekker gek doen, net iets te veel drinken, zich verkleden en voor één dag alle zorgen vergeten. Als je verder kijkt dan dit brengt Koningsdag ons ook iets van diepere waarden. Zelfs als je geen voorstander bent van de monarchie of deze nationale feestdag.

Depressie

Depressie

Twee wegen naar depressie. En wat is de weg er weer uit?
Ben jij altijd vriendjes met jezelf? En hoe is het met je zelfbeeld gesteld? Ken jij jezelf goed? Weet jij goed wat je voelt en wat je gevoelens betekenen? Doorleef je ze waar nodig? Corrigeer je ze waar dat constructiever is? Of denk je dat gevoelens uit de blauwe hemel komen vallen? Dat je ze krijgt?

Schoonheid

Schoonheid

Ik laat me raken door de schoonheid van de wereld. En door de schoonheid van de mensen, die de strijd om hun bestaan voeren. En door de grootsheid van de mensen die bezig zijn hun weg in het leven te vinden. Ik laat me raken door het verlies in de wereld. En door het verdriet van mensen daarover, die huilen, rouwen om wat hen ontvalt. En door de kracht en de liefde die daaruit spreekt.

Schuldgevoel

Schuldgevoel

Goede voornemens gemaakt?
Ook schuldgevoel omdat je je er niet aan houdt?
Weet je eigenlijk wel dat schuldgevoel een goed hulpje is om dat zo te laten?
Schuldgevoel is een goed instrument om bepaalde dingen niet te hoeven veranderen.

Tevredenheid en Teleurstellingen

Tevredenheid en Teleurstellingen

Hoe staat het in jouw leven met successen en teleurstellingen? Ben jij zo iemand die bij ieder succes zegt: “Ja, maar het was heel gemakkelijk hoor!” Stel je voor dat iemand denkt dat je het heel goed gedaan hebt. Dat zou toch behoorlijk eng zijn. Dan zou je vanaf dat moment natuurlijk elke keer zo goed moeten presteren en dat gaat vast niet lukken!

Vriendjes met je kind

Vriendjes met je kind

Enige tijd geleden hoorde ik op de radio een spotje tegen drankgebruik door jongeren. Een dochter vroeg aan haar moeder of ze niet toch asjeblieft please please net als de andere kinderen alcohol mocht drinken. En de moeder antwoordde boos “Nee!!!”

Verwachtingen

Verwachtingen

Om het moeilijke moment te voorkómen waarop de ander ons verzoek zal weigeren. Dat schuiven we liever op de lange en indirecte baan. Teleurgesteld raken is altijd nog makkelijker dan ‘nee’ krijgen. In het eerste geval kunnen we bovendien ook nog vrij gemakkelijk de ander de schuld geven: