Koningsdag, meer dan alleen een oranje feestje

Koningsdag meer dan een oranjefeestjeVoor veel mensen is Koningsdag een goed excuus om alle remmen los te gooien. Lekker gek doen, net iets te veel drinken, zich verkleden en voor één dag alle zorgen vergeten. Als je verder kijkt dan dit brengt Koningsdag ons ook iets van diepere waarden. Zelfs als je geen voorstander bent van de monarchie of deze nationale feestdag.
 
Verdraagzaamheid
In het dagelijks leven kunnen we vaak niet veel van elkaar hebben. Een andere huidskleur, geloof, sociale achtergrond of (verkeerde) kleding kan al voldoende zijn om mensen te verstoten, te discrimineren of nog erger. Tijdens Koningsdag is de verdraagzaamheid naar elkaar groot. Het doet er opeens niet meer toe tot welke ‘groep’ de ander behoort. Wat centraal staat zijn de overeenkomsten en niet de verschillen. We laten mensen in hun waarde. Dat zouden we in het dagelijks leven ook kunnen doen. 
 
Verbondenheid
De mensen voelen zich tijdens deze nationale feestdag meer met elkaar verbonden. Dit komt waarschijnlijk omdat er iets gezamenlijks is. Ondanks dat iedereen Koningsdag op zijn eigen manier beleeft merken we dat er verbondenheid is. Verbondenheid creëer je door begrip voor elkaar te hebben, door vriendelijkheid en door elkaar vanuit openheid tegemoet te komen. Waarom is het dan toch zo lastig om dit op alle andere dagen van het jaar ook te doen of te ervaren? Organisaties, clubs en goede doelen kunnen niet floreren als die verbondenheid er niet of nauwelijks is. Zoek het gezamenlijk belang en doelen die voorheen niet mogelijk leken worden opeens gemakkelijk behaald. En als we alleen maar vriendelijk zouden reageren in plaats van veroordelend of boos, wat zou de wereld er dan al anders uit zien. 
"Ja, maar, hij of zij doet ........ ,  als ik dan vriendelijk doe, komt die ander er wel heel gemakkelijk mee weg."
Aha, jij bent degene die straft? Of de grote opvoeder? Weet je wel wie er het meest last van heeft als jij onvriendelijk doet? En wie je dus het hardst straft? En wat opvoeden betreft: mensen willen helemaal niet opgevoed worden en laten zich dus niet opvoeden, zelfs door jou niet.
 
Sport en doelen
Voor Koning Willem Alexander is sport altijd een belangrijk item geweest. Door sport worden verdraagzaamheid en verbondenheid gevoed.
Om goed in sport te zijn is het belangrijk dat je steeds opnieuw concrete doelen stelt die je drive en richting geven en dat je lichamelijk topfit bent. Het eerste vraagt er om dat je jezelf succes gunt en dat je jezelf de moeite waard vindt. Het tweede vraagt training. Fysieke training is niet moeilijk, niet ingewikkeld, maar het kost wel veel moeite. Zodra je de traning stopt of mindert, zal je fysieke conditie en daarmee je succes afnemen.
Om goed in het leven te zijn is het belangrijk dat je steeds opnieuw concrete doelen stelt die je drive en richting geven en dat je mentaal topfit bent. Het eerste vraagt er om dat je jezelf succes gunt en dat je jezelf de moetie waard vindt. Het tweede vraagt training. Mentale training is niet moeilijk, niet ingewikkeld, maar het kost wel moeite. Zodra je de traning stopt of mindert, zal je mentale conditie en daarmee je succes afnemen.
 
Wat is mentale training? 
Het is een training om er voor te zorgen dat je de 95 % van de tijd dat je op je automatische piloot functioneert doet wat jij graag wilt doen. Dat je gedachten en gevoelens en reacties creëert naar jouw smaak. Daarvoor is het nodig om een programma te automatiseren. Hoe je dat doet krijg je mee als instrument 'Emotie-GPS training' in de Training Persoonlijk Leiderschap.


Reacties

Heb jij ideeen, opmerkingen, vragen of suggesties? Laat een reactie achter, deel je kennis en ervaring en kom nog eens terug om te lezen wat anderen hebben bijgedragen.


Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.
Op deze foto zie je een...