Vrijheid
Op 9 november is het Wereld Vrijheidsdag.
Het lijkt wel of vrijheid een steeds grotere rol in onze samenleving speelt. De bladen en het internet staan er vol mee. Het is opvallend dat we zo massaal op zoek zijn naar vrijheid, terwijl we nog nooit zo vrij geweest zijn als nu.
In ons land is slavernij niet van toepassing, politiek gezien leven we in een democratisch land, je wordt niet gevangen genomen als je voor je eigen mening uitkomt en je bent vrij om met de partner van je keuze samen te leven, zonder te worden vermoord. Toch verlangen we naar meer vrijheid.
De keerzijde van vrijheid is gevangenschap. Om naar vrijheid te verlangen moet je een vorm van beperking ervaren, moet je het gevoel hebben dat je vastzit of van alles moet waar je niet zelf voor gekozen hebt. Je bent vrij maar je voelt je niet vrij, omdat je denkt dat je niet zelf kunt bepalen wat je doet. Je moet zoveel.
Maak eens een lijstje van alles wat je moet. Alles wat voelt als moeten. En schrijf achter ieder moeten, wat het resultaat is als je het doet. En vraag je dan opnieuw af: moet ik dit, of kies ik er voor? Moet ik dit doen, of wil ik het doen vanwege het resultaat?
Als je antwoord is: "Ik moet het, namelijk van mezelf", onderzoek dan of je er echt achter staat dat je dit doet. Als dat zo is, dan is het kennelijk toch wat je wilt. Ook als het een actie vraagt die je niet prettig vindt om te doen.
Ikzelf bijvoorbeeld, ik sport regelmatig. Ik heb er een ontzettende hekel aan en dat kan er al gauw toe leiden dat ik het woord 'moeten' ga gebruiken en het ook als moeten ga ervaren. Maar wat er werkelijk aan de hand is, is dat ik wil sporten. Ik wil het voor het resultaat. Niet om het sporten, want dat vind ik vervelend. Ik wil het alleen maar voor het resultaat. En daarom doe ik het, ook al vind ik het vervelend.
Ergens iets voor over hebben wordt steeds minder gangbaar. We hebben alles bij de hand, letterlijk zelfs en hoeven amper meer achter ons beeldscherm vandaan. En zo regelen we met groot gemak alles wat we graag hebben willen. Als de weg ergens naartoe zwaar is, dan willen we die weg niet gaan. Maar de aandrang om het resultaat te behalen blijft. En als we die aandrang voelen, beginnen we te klagen dat we iets moeten. Dat we ook zovéél moeten. En dan wordt het nog zwaarder. En dan ervaren we nog meer dat we zoveel moeten. En hoe zwaar dat voelt. Het is een zichzelf versterkend proces, dat begint met het woord moeten.
Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik persoonlijk, ik moet helemaal niets. Ik hoef me niet eens aan de wet te houden.
Daarentegen heeft wel alles wat ik doe of niet doe een consequentie, een resultaat.
Maar ik moet niets en daarom ben ik zo vrij als een vogel in de lucht. Ik kan op ieder moment de keuze maken of ik rechtsaf sla of linksaf, vooruit ga of me omkeer en terug ga naar waar ik vandaan kwam, iets doe of iets niet doe.
Mijn liefde maakt dat ik in mijn keuzes de consequenties voor mijzelf en anderen betrek. Dat doe ik uit eigen vrije wil. Ik zou dat ook niet kunnen doen. Maar ik doe dat wel, omdat ik dat wil. Omdat dat is hoe ik leven wil. En dus ben ik vrij.
En elke keer dat ik me niet vrij voel, ben ik mijn eigen cipier.
Want ik creëer onvrijheid door dingen als moeten te gaan zien, terwijl ik altijd een keuze heb.
Naast moeten, zijn er nog twee grote boosdoeners als het gaat om het ervaren van onvrijheid.
Angst en verdriet.
Daarover meer in de blogs van de komende maanden.
Wil jij meer vrijheid ervaren, zonder direct je baan op te zeggen, je huis te verkopen, je relatie te beëindigen?
Wil je grote stappen maken en leren om meer vrijheid te ervaren?
Meld je aan voor de Training Persoonlijk Leiderschap.
Of meld je aan voor de gratis Introductieavond Persoonlijk Leiderschap
Reacties
Heb jij ideeen, opmerkingen, vragen of suggesties? Laat een reactie achter, deel je kennis en ervaring en kom nog eens terug om te lezen wat anderen hebben bijgedragen.