Boekrecensie de kracht van oplossingenTitel:         De kracht van oplossingen
Auteur:     Peter de Jong & Insoo Kim Berg
ISBN:       90 265 17457

Samenvatting van het boek:
Oplossingsgerichte gesprekstechnieken zijn te gebruiken op veel gebieden. Van zakelijke gesprekken tot psycho-sociale hulpverlening. Het is een onderzoekende en open manier van gespreksvoering die zowel bij kinderen als bij volwassenen kan worden toegepast.  
Door veel oplossingsgerichte vragen te stellen krijg je inzicht in de belevingswereld van jouw gesprekpartner. Dit stelt jou beter in staat om hem en zijn beweegredenen te begrijpen. 
Hij blijft in zijn kracht staan en vindt zijn eigen oplossingen. Die veel effectiever zijn dan de oplossingen die jij zou aandragen. Omdat zijn eigen oplossingen het best bij hem passen en hij er daardoor een committent mee aan kan gaan.
In dit boek krijg je een helder beeld van hoe deze oplossingsgerichte techniek  wordt toegepast in een gesprek. Er worden hele dialogen uitgeschreven en daarbij wordt uitgelegd wat er plaats vindt. Tevens vind je stap-voor-stap beschreven hoe je deze gesprekstechniek zelf kan toe te passen. 

Recensie:
Door de wijze waarop het boek is ingedeeld kon ik mij er een goed beeld  van vormen. Daardoor ben ik het zelf gaan toepassen. 
Ik gebruik deze gesprektechnieken veel in mijn werk als kindercoach en pedagogisch medewerker. Zowel met kinderen en in gesprekken met de ouders. Ik heb gemerkt dat ik sneller tot de essentie van de hulpvraag kom. Doordat ik samen met mijn gesprekpartner werk aan een oplossing en het hele probleem los laat, komen er energie en een sterke motivatie vrij. Omdat de gesprekspartner ervaart dat hij de oplossing al heeft en al heeft weten toe te passen in zijn leven. Het enige dat hem te doen staat is dit vaker toe te passen om weer tot succes te komen.
Deze gesprekstechnieken zijn ook vertaald om toe te passen in het bedrijfsleven, voor ouders, voor professionals in het onderwijs en de zorg. Ik vind dit boek een aanrader voor iedereen.