Oeps, foutje - Een blog over hoe mensen verschillend met fouten omgaanBreekt het zweet je uit of lig je er ’s nachts wakker van? Misschien probeer je juist de aandacht af te leiden, als je een fout maakt door het netjes te verbloemen? Heb je zelfs een hekel aan het woord fout gekregen?

Fouten maken, hoe is dat voor jou?

•    Fouten maken, dat gebeurt nou eenmaal.
•    Ik vind fouten vreselijk.
•    Ik maak nooit fouten, trouwens, fouten bestaan niet, alleen een andere uitkomst.
•    Fouten zijn er om te corrigeren.

Van jongs af aan word je door je ouders en je omgeving vaker herinnerd aan de fouten die je maakt, dan aan je goede resultaten. Daarna zijn het je docenten, werkgevers, vrienden en partner. En niet alleen herinneren ze je vaker aan je teleurstellende dan aan je goede resultaten, de manier waarop ze dat doen is ook nog eens zo, dat je elke keer voelt dat je zelf een teleurstelling bent. Niet goed genoeg. Tegen de tijd dat zij er mee ophouden, heb je het stokje al van ze overgenomen en ben je het zelf gaan doen. Als je een fout maakt word je boos op jezelf, je vindt iets negatiefs van wie je bent en je voelt je mislukt, dom, niet goed genoeg of bang voor deze gevoelens. En al met al: heel onzeker. Dat erken je zelf ook, of je ontkent het en je overschreeuwt jezelf.

Hoe vaak je ook tegen jezelf zegt ‘fouten maken is niet erg’, het zal geen effect hebben. Dit komt doordat je je geïdentificeerd hebt met je resultaten en dus ook met je fouten, mislukkingen en tegenslagen. Je onbewuste uitgangspunt is dat wat jij doet, hetzelfde is als wie je bent. Ook mensen die bewust vinden dat ze niet zijn wat ze doen, geven blijk van dat ze dat op onbewust niveau wel vinden. Dat blijkt daar uit dat hun taalgebruik doorspekt is met uitspraken die zeggen dat wat je doet is wat je bent. Terwijl in feite wat jij doet helemaal niets zegt over wie jij ten diepste bent!

We kennen allemaal de verhalen van beroemdheden. Beroemde topsporters, ontdekkingsreizigers, uitvinders, schrijvers, ondernemers, ontdekkingsreizigers filmmakers, acteurs, die vele fouten maakten. En onieuw begonnen. En opnieuw. En opnieuw.  Het heeft niet gemaakt dat ze zeiden: dat doe ik maar niet meer, want dat kan ik niet. En kijk eens hoe ver ze zijn gekomen. Elke fout hebben ze aangegrepen om van te leren. En niet om boos op zichzelf te zijn, niet om te denken dat ze niet goed genoeg zijn, wel om te denken dat ze iets nog niet goed genoeg kunnen en dat er dus nog oefening of onderzoek nodig is. 

Toen Thomas Edison de gloeilamp uitvond, zocht hij naar een materiaal dat niet alleen warm zou worden als je er stroom doorheen jaagt, maar ook licht zou geven. Hij wist niet of het bestond en of hij het ooit zou vinden. Hij onderzocht het ene na het andere materiaal en uiteindelijk, na wel 1000 mislukkingen, vond hij wolfraam. Toen had hij de gloeilamp uitgevonden. 
Hij werd geïnterviewd, en de interviewer vroeg: “Meneer Edison, wat vindt u er nu van dat u 1000 keer gefaald hebt?” Thomas Edison keek verbaasd en zei: “Gefaald? Ik heb niet gefaald. Ik heb 1000 stoffen onderzocht en ik heb die met de geschikte eigenschappen gevonden.” 
Een maand eerder zou hij gezegd hebben: “Gefaald? Ik heb niet gefaald. Ik heb 999 stoffen onderzocht en ik heb die met de goede eigenschappen niet gevonden.”

Thomas Edison maakte natuurlijk, net als wij allemaal, ook fouten. Als je hem dan gevraagd zou hebben: “Meneer Edison, wat vind u er nou van dat u gefaald hebt?” dan zou hij denk ik gezegd hebben: “Gefaald? Ik heb niet gefaald, ik heb een fout gemaakt. Dat betreur ik.”

Ik maak fouten en dat vind ik prima. De resultaten van mijn fouten vind ik niet altijd prima. Liever maak ik die fouten niet. Als ik het toch doe, dan betreur ik dat. Dan zeg ik jammer en als nodig sorry tegen een ander. Als het iets groots is, dan heb ik spijt. Dan rouw ik. En waar nodig zeg ik dat het me spijt. En ik maak een plan om het in de toekomst anders te doen.

Wil je weten en voelen hoe je ook zo vrij in het leven kunt staan?

Doe de training Persoonlijk Leiderschap of kom naar onze gratis introductieworkshop Persoonlijk Leiderschap.


Reacties

Heb jij ideeen, opmerkingen, vragen of suggesties? Laat een reactie achter, deel je kennis en ervaring en kom nog eens terug om te lezen wat anderen hebben bijgedragen.


Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.
Hoeveel schapen zie je?